Többet autózunk, mert olcsóbb a benzin

2014.10.19 07:23

Az üzemanyagok árának e heti, nagymértékű csökkenése várhatóan kissé fellendíti a fogyasztást, de az idén az árak esése miatt már eddig is három százalékkal nőtt a benzin eladása mondta a Magyar Hírlapnak Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnöke.

Ezen a héten két lépcsőben csökkentek az üzemanyagárak: a benzin literenként összesen 18 forinttal, a gázolaj 11 forinttal lett olcsóbb. Így a benzin ára 394?395 forinton áll, a dízelé pedig még mindig a lélektani 400 forintos ár felett van, 404?409 forint. Az üzemanyagok 2012 elején voltak a legdrágábbak Magyarországon, januárban a gázolajé elérte a 449 forintot, a benziné pedig áprilisban a 451 forintot. 
 


A benzin átlagára utoljára tavaly október és december között kacsintott be a 400 forintos határ alá, tartósan 2011 decembere előtt tartózkodott ezen a szinten.

Wilde György a lapnak elmondta, hogy a céges autók, a flották lényegében nem érzékenyek az árváltozásra, hiszen azoknak mindenképpen úton kell lenniük. A magánautók tulajdonosainál azonban megfigyelhető az árcsökkenés forgalomnövelő hatása.
    
Az idén a benzineladás három százalékkal nőtt, aminek a fő oka, hogy legalább 20 forinttal olcsóbb egy liter benzin, mint a tavalyi azonos időszakban - mutatott rá a szakember. Az azonnali hatás viszont "aszimmetrikus". Például, ha négy forinttal emelkedik a benzin ára, előző sokan tankolnak. Ha viszont négy forinttal csökken, nincs komolyabb azonnali hatása, pedig mindkét esetben egy százalék a változás.

 

(az eredeti cikk : a vezess.hu oldalán)

Vissza

Elérhetőség


kawa +36 30 2161852

© 2013 - t3-tuning.hu

Készíts ingyenes honlapotWebnode